BuiltWithNOF
Afmeren op de boeien

Hr.Ms. Karel Doorman had in het begin haar vaste ligplaats in Rotterdam op de Nieuwe Maas. Het lag daar afgemeerd op boeien naast het Noordereiland en tegenover de Boompjes met zicht op de Willemsbrug. 

(foto 5581) Stadsdeel van Rotterdam met daarop het Noordereiland, deel van de Nieuwe Maas, de Boompjes en de Willemsbrug.

(foto 0360) Opname van de Doorman voor de grote verbouwing, afgemeerd op de boeien in de Nieuwe Maas met links de Boompjes en op de achtergrond de Willemsbrug.

 

Bij aankomst in Nederland arriveerde de Doorman bij Hoek van Holland en stoomde hierna de Nieuwe Waterweg op om daarna af te meren op de boeien bij het Noordereiland. Hieronder een fotocollage van aankomst en afmeren. De foto’s zijn afkomstig uit een filmpje opgenomen door de KTZT bd A.H.D. Hoppener en ontvangen via Jaap de Moor. De opnamen zijn hierdoor van mindere kwaliteit, maar geven een aardig beeld van binnenkomst en afmeren. Op de foto’s is een van onze kruisers zichtbaar die op dat moment ook lag afgemeerd in Rotterdam. Uit gegevens blijkt dat dit Hr.Ms. De Zeven Provincien moet zijn geweest. Deze lag onder meer op 25 september 1958 afgemeerd in Rotterdam. De Doorman maakte in deze tijd meerdere kortere reizen, onder andere naar Portsmouth voor het testen van de katapult, terug voor garantiereparaties en opwerken van de bemanning en vliegers na de grote verbouwing van het vliegkampschip. In deze periode werd dus meerdere keren afgemeerd op de boeien in Rotterdam. De bewuste filmopnames zijn gemaakt in 1958 en vermoedelijk dus op of rond 25 september 1958.

We zien aan het begin de Noordzee als de Doorman de Nieuwe Waterweg opstoomt, hierna het strand bij Hoek van Holland en verder verschillende opnames lanmgs de Nieuwe Waterweg. Op een gegeven moment zien het gebouw bij de ingang van de Maastunnel en even verder de kruiser aan de Parkkade. Hierna wordt het schip kennelijk gekeerd zodat deze met de boeg in de vaarrichting Noordzee komt te liggen en met de achterzijde richting Willemsbrug. Mogelijk dat we bij deze draai een kijkje krijgen in de ingang van de Leuvehaven, gelegen tussen Willemskade en Boompjeskade of mogelijk een haventje eerder, namelijk de Veerhaven gelegen tussen Westerkade en Willemskade.

Welke Rotterdammer, Schiedammer, Vlaardinger, Maassluizenaar of Hoek van Hollander kan de getoonde plaatsen (haventjes) een naam geven????

Fotoserie 5580

Mogelijk heeft iemand nog bijzonderheden of foto opnames uit die periode of later met betrekking tot het afmeren op de boeien in Rotterdam. Zo ja, dan gaarne een mailtje naar de webmaster.

 

Terug naar index scheepshandelingen.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Smaldeelschepen index] [Indienststelling 1958 (1)] [De laatste reis 1968 (1)] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]