BuiltWithNOF
Tracker 160 (1)

Op deze en volgende bladzijden wordt de Grumman Tracker 160 in beeld gebracht. Eerst enkele beelden in actieve dienst en daarna beelden van de Tracker zoals deze nu staat opgesteld in het Militair Luchtvaart Museum te Soesterberg.
Buiten deze Tracker 160 zijn daar verder nog te bewonderen de Sikorsky S-58 met nr. 134, de Sea Hawk met nr. 131 en de Sea Fury met nr. 43. Ook aanwezig een prachtig model van Hr.Ms. Karel Doorman waarop voornoemde vliegtuig types dienst hebben gedaan.
Voor oud opvarenden (samen met kinderen en/of kleinkinderen) zeker de moeite van een bezoek waard.

(foto 0460) Een opname van de Tracker 160 in de lucht met de ‘del mar’ sleepdoel installatie gemonteerd onder SB vleugel. (zie ook pagina “del mar’ sleepdoel)
Foto van Henk Eldering.

(foto 3490) De bemanning van de Grumman Tracker poserend voor hun ‘kist’ op het vliegdek van de Doorman.

(foto 2297) Hier een fraaie opname van de Grumman Tracker 160 in actieve dienst aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman. Hij wordt hier gereed gemaakt om gekatapulteerd te worden.

(foto 3497) Overzicht van de opstelplaats van de Grumman Tracker 160 in het museum.

(foto 2298) De neus van de Tracker 160 zoals deze staat opgesteld in een hal van het museum te Soesterberg.

Aanvulling door Jaap de Moor:
Let op de zwaar aangezette rode waarschuwing voor het propeller-draaivlak op de romp. In de nul van ‘160’ geeft een rode cirkel de plaats aan waar luchtdruk werd opgepikt voor de hoogtemeters, ook aan bakboord te vinden. Boven op de neus twee iets omlaag wijzende ‘pitot’-buisjes die daar in de richting van de luchtstroom de voorwaartse snelheid meten. Onder de romp twee scherp geprofileerde communicatie-antennes.

(foto 3492) Details van de voorzijde zoals boven. We zien hier het taxi licht en verschillende luchtinlaten.

(foto 3492a) Detail van de o.a. de luchtinlaat van de door benzine gestookte kachel. Deze was vrij lawaaierig en men moest de geur van verbrande hoog-octaan bezine kunnen waarderen. Foto webmaster, toelichting Jaap de Moor.

(foto 3493) Detailopname van de kachel uitlaat, zoals te zien op de voorzijde op foto 2298.

(foto 2299) Zicht op de cockpit aan BB zijde, boven zien we een deel van de gevouwen vleugel, de ECM-dome van de AN/APA 69 radar en het ontsnappingsluik van de MAD operator.

(foto 2300) Hier zien we de deklandingshaak in vlieg- en parkeerpositie. Tijdens de landing aan boord van de Doorman liet men de haak zakken. Boven de haak de (witte) TACAN antenne en daarboven de punt van de MAD-boom (Magnetic Anomaly Detection) die men kon uitschuiven.

(foto 0332) Opname van de Grumman Tracker waarop zichtbaar onder nummer 3, 4 en 5 De uitgeschoven MAD-boom, de neergelaten deklandingshaak en de hieronder afgebeelde  radardome. Foto ontvangen van Nieuwenburg via Dutchfleet en door de webmaster van de nummering voorzien. Deze opname vaker geplaats op deze website voor nadere uitleg.

(foto 2301) Hier de radardome van de AN/APS 38 onder het vliegtuig, gezien vanaf de achterzijde. Voor de dome het geopende bommenluik.

(foto 2302) Dezelfde radardome nu gezien vanaf de voorzijde. Daar boven zien we de ‘retro’ uitlaat voor de rookkaarsen.

Aanvulling door Jaap de Moor:
Boven de radome zien we de ‘retro’ uitlaat, voor het achteruit schieten van de rookkaarsen met de op dat moment geldende groundspeed. Zie ook docu 0194 op pagina Grumman Tracker 160 (2).

(foto 3495) Opname van de ‘retro’ uitlaat van de Tracker bij de traditiemer MLD. Op bovenstaande foto ontbreekt het hier getoonde deel.

(foto 3494) De inlaat van de luchthapper, zie ook foto hierboven.

Aanvulling door Jaap de Moor:
De luchthapper boven de radome, zowel aan stuur- als bakboord, geleidde lucht naar schuin achter de radome. Dit samen met de 5 mini ‘spoillertjes’ op de radome zelf waren aërodynamisch bedoeld om de wervelingen - en daarmee weerstand - te verminderen achter de neergelaten dome. We spreken hier over een ontwerp uit 1950, verbazingwekkend.

 

Naar Tracker 160 (2).

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [Untitled664] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]